Kalymnos Villas
Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στην Κάλυμνο, Σπύρος & Θεοδώρα Villas - Παραλία Μυρτιές, Δωδεκάνησα
Επιλέξτε γλώσσα:
EllenikaEnglishGerman

Κάλυμνος

Ιστορία του νησιού

Η Κάλυμνος καταγράφει ιστορία από την 4η π.Χ χιλιετία. Είναι διάσπαρτη από μνημεία, Ακροπόλεις, ρωμαικούς τάφους, σπήλαια παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, αλλά και κάστρα ιπποτών που έμειναν εκεί έως την λήξη της Ιπποτοκρατίας, το 1923 μ.Χ.
Η νεότερη ιστορία της Καλύμνου συνδέθηκε ιδιαίτερα με την αλιεία, την επεξεργασία και το εμπόριο του σφουγγαριού. Μάλιστα μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο η Κάλυμνος παραμένει η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέχρι και σήμερα είναι γνωστή ως το Νησί των Σφουγγαράδων. Ο Αλιευτικός στόλος της Καλύμνου αριθμούσε πριν μερικά χρόνια 1000 και πλέον Αλιευτικά σκάφη. Σήμερα οι Καλύμνιοι ψαράδες με τα σύγχρονα αλιευτικά μέσα που διαθέτουν αναδεικνύονται ως οι μεγαλύτεροι Έλληνες Αλιείς.

Η σπογγαλιεία επηρέασε την νοοτροπία και κουλτούρα των Καλύμνιων, συμπεριλαμβάνοντας την παράδοση, την κουζίνα, τα τραγούδια, την κοινωνική ζωή, ακόμα και την αρχιτεκτονική.

Η θάλασσα υπήρξε πάντα το κυρίαρχο στοιχείο της ζωής του τόπου και η αλιεία των σφουγγαριών μπλεγμένη με τους μύθους και την πραγματικότητα χάνεται στα βάθη του χρόνου. Πρώτος ο Όμηρος αναφέρεται στη χρησιμότητα του σφουγγαριού, για να πλένεται ο Θεός Ήφαιστος και για να καθαρίζονται τα τραπέζια, μετά από τα δείπνα των μνηστήρων της Πηνελόπης. Με σφουγγάρι ποτισμένο με χολή και ξύδι "δρόσισε" ο Ρωμαίος στρατιώτης τα χείλη του Εσταυρωμένου Ιησού. Η χρήση του απλώθηκε και για άλλες δραστηριότητες του ανθρώπου, κι έτσι το σφουγγάρι, που πρώτος ο Αριστοτέλης το κατέταξε στην κατηγορία των ζώων, έγινε περιζήτητο προϊόν.

Οι Δωδεκανήσιοι και κυρίως οι Καλύμνιοι και οι Συμιακοί, οι Υδραίοι και οι Αιγινίτες σφουγγαράδες κατέκτησαν τις εμπορικές πρωτιές. Όμως και μετά την κάμψη της σπογγαλιείας, έως και πριν από μερικά χρόνια, οι Καλύμνιοι άντεξαν πεισματικά στον ανταγωνισμό με το συνθετικό σφουγγάρι κρατώντας έως σήμερα και τις μουσειακές στιγμές του μαχητή των βυθών στο Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου, αλλά και τα σκήπτρα, ως το "νησί των σφουγγαράδων".

Κλίμα

Το Νησί της Καλύμνου είναι ένα μικρό, πανέμορφο, ήσυχο και πεντακάθαρο νησί, χωρίς κοσμοπολίτικα στοιχεία και απευθύνεται σε ανθρώπους που επιζητούν ηρεμία, πραγματική ξεκούραση, πραγματικό και όχι τεχνητό φυσικό περιβάλλον.

img1Η Κάλυμνος διαθέτει χαμηλή βλάστηση κυρίως θάμνους από αρωματικά φυτά όπως θυμάρι,θρίμπι, ρίκι, αλισφακιά, ρίγανη, δεντρολίβανο κλπ. Αυτή η θαμνώδης βλάστηση επιτρέπει την ανάπτυξη της μελισσοκομίας. Το θυμαρίσιο μέλι της Καλύμνου με όλα τα πλεονεκτήματα ενός προϊόντος Υγιεινής Διατροφής που δεν επιδέχεται χημικά συντηρητικά ή πρόσθετα με το θαυμάσιο άρωμα που διαθέτει συνιστά μια παραγωγική δραστηριότητα του Νησιού.

Στον ορεινό όγκο της Καλύμνου ζουν ελεύθερα χιλιάδες κατσίκια που αναγκάζονται να πίνουν νερό από την θάλασσα. Το θαλασσινό νερό που πίνουν κάνει το κρέας τους ιδιαίτερα νόστιμο και απόλυτα φυσικό χωρίς ορμόνες και διάφορες παχυντικές ουσίες.

Στο Βαθύ της Καλύμνου λόγω του ήπιου κλίματος και του περιορισμένης έκτασης γόνιμου εδάφους καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο όλα τα εποχιακά οπωροκηπευτικά.

Οι ήσυχοι χωρίς μεγάλη κυκλοφορία αυτοκινήτων προσφέρονται για πεζοπορικές περιηγήσεις σε όλα τα σημεία της Καλύμνου με θέα έναν πεντακάθαρο ουρανό και από παντού το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας σε όλες τις μορφές ήρεμη ή φουρτουνιασμένη.

Photo gallery Places
Τηλ +30 2104539070 +30 6985643109 - Fax +302104621107 - info@kalymnos-villas.gr
Copyrighted 2008-2017 © Kalymnos-villas.gr - All Rights Reserved

 

 

 

 

 

Κάλυμνος Villas

Γρήγορη κράτηση